100% teamwork!

 • 2 augustus 2019
 • Jeroen Boer - Senior accountant manager

“De relatie tussen sport, persoonlijke ontwikkeling en leiderschap wordt vaak gelegd. Uiteraard zijn er een groot aantal bekende (ex)sporters en sportcoaches, die in boeken en presentaties deze link leggen. Ik vind de parallel altijd zeer treffend en mooi. Zo startte ik zelf het Leadership Development Programma van DRV, in september vorig jaar, met een boksclinic.

 

100% teamwork

Naast dat DRV veel lokale, sportieve evenementen sponsort, is één van de kenmerken van werken bij DRV: 100% teamwork. Bij DRV werk je immers samen in verschillende teams van professionals. Ik ervaar dit dagelijks in mijn eigen werk: in een team van starters en ervaren professionals werken we iedere dag hard samen aan controle- en adviesopdrachten voor uiteenlopende cliënten in het mkb. De opdrachten moeten kwalitatief goed op het juiste niveau, in optimale samenwerking binnen het team en met de cliënt en regelmatig onder druk van het halen van een deadline worden uitgevoerd. Gelukkig gaat dit eigenlijk altijd goed en zijn zowel wij als onze cliënt tevreden over de geleverde prestatie. Natuurlijk zijn we ook geregeld kritisch op onze eigen prestatie: als team en als individu.

 

Groen, oranje, rood

Kritisch zijn op je eigen prestatie en de prestatie van je team is noodzakelijk als je verder wilt komen en wilt groeien. Door het Leadership Development Programma van DRV heb ik de afgelopen maanden weer stappen gemaakt om zelf beter te kunnen presteren en om het team beter te laten samenwerken. ‘Gedrag’ speelt een belangrijke rol als je wilt veranderen en als je je team beter wilt laten presteren. In het leiderschapsprogramma heb ik bijvoorbeeld leren werken met het stoplichtmodel. Dit model is een handig hulpmiddel om talenten binnen je team de juiste aandacht te geven:

 • De ‘groene’ medewerker loopt voorop in mentaliteit en prestatie. Deze medewerker beloon ik door aandacht en ruimte te geven voor ontwikkeling.
 • De ‘oranje’ medewerker heeft een goede mentaliteit wat je ziet aan zijn acties, maar de medewerker presteert nog wisselend. Als manager ben ik de coach die deze medewerker helpt om beter te presteren, bijvoorbeeld door op vaste momenten te overleggen en resultaatgerichte afspraken te maken.
 • De ‘rode’ medewerker komt niet in beweging en lijkt dit ook niet te willen. Van belang is dat ik geen aandacht, maar wel sturing geef aan deze medewerker.

De theorie is er op gericht om zoveel mogelijk medewerkers ‘groen’ te krijgen. Ik vind het gaaf te ervaren hoe deze aanpak werkt in mijn praktijk. Lastig is juist te leren om ‘rode’ medewerkers alleen te sturen. Immers, aan welke medewerker geef jij de meeste aandacht?

 

Trots zijn

Ook in dit model is er een mooie parallel met sport. Maar ik zie ook duidelijk de verschillen in mijn dagelijkse praktijken. Eén duidelijk waarneembaar verschil is bijvoorbeeld het vieren van successen en trots zijn op de prestatie van je team of van jezelf. Waarom laten we dit eigenlijk niet vaak blijken en is het voor ons geen natuurlijke reactie zoals in de sport? In de komende periode van ons leiderschapstraject zullen we gaan werken aan het realiseren van een leercultuur binnen het team. Ik weet al één aspect dat ik hierin mee zal nemen! Maar nu eerst zomervakantie!”

FacebookTwitterLinkedIn

Wil je meer weten over het werken bij DRV?

Stel hieronder jouw vraag, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

 •  *
 •  *
 •  *
 •  *
 •  *
 •  

Onze recruiters

recruiter in accountancy
Ylva Spiekerman van Weezelenburg

Recruiter

y.spiekerman@drv.nl

+31 6 46058268

Stel je vraag

LinkedIn

MOORE An independent member firm of Moore Global Network Limited