Als internationaal adviseur zoek ik graag de grenzen op

  • 6 september 2017
  • Thomas Drost - Belastingadviseur

Thomas Drost werkt als internationaal belasting- en pensioenadviseur bij DRV. Samen met een groep collega’s ondersteunt hij ondernemers die in het buitenland opereren. Cliënten van DRV weten vooral de Belgiëdesk goed te vinden.

 

“Vanuit de Belgiëdesk adviseren wij veel ondernemers die activiteiten in het buitenland hebben. Daarbij werken wij nauw samen met onze Belgische collega’s uit ons internationale Moore Stephens netwerk. Die combinatie van kennis en ervaring in Nederland en België is heel waardevol; zij kennen de Belgische wet- en regelgeving, wij de Nederlandse. We hebben eens per kwartaal gezamenlijk overleg, gaan naar netwerkbijeenkomsten van bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel en geven workshops samen.

 

Ondernemen over de grens

Wat bij bedrijven vaak wordt vergeten als ze in het buitenland gaan ondernemen, is dat zij moeten voldoen aan de lokale wet- en regelgeving. Zo mag je in België niet zo maar een bedrijf starten zonder diploma’s. Arbeidsrechtelijk zijn er grote verschillen. In Nederland krijg je 8% vakantiegeld, in België niet. Als in België de Kerst in het weekend valt, dan hebben werknemers recht op een extra vrije dag. Het kan flinke problemen opleveren als je daar als ondernemer niet van op de hoogte bent.

Wat veel voorkomt is dat bouwondernemingen die in Nederland gevestigd zijn vroeg of laat een keer een bouwproject over de grens aannemen. Daarbij wordt niet altijd voldoende aandacht geschonken aan de fiscale kant ervan. Over dit bouwproject kan omzetbelasting, loonbelasting, maar ook winstbelasting verschuldigd zijn in het betreffende land. Het administratieve gevolg hiervan is dat de Nederlandse bouwonderneming zich dan in het buitenland moet laten registreren en aangiften moet indienen. Wij kunnen bedrijven daar goed over adviseren.

 

Nauwe samenwerking met Belgische collega’s

Een actueel vraagstuk waar veel ‘Nederbelgen’ momenteel mee te maken hebben is het pensioen in eigen beheer. Door de gewijzigde regelgeving in Nederland kun je dat pensioen gedurende een periode van 3 jaar afkopen waarvoor je een belastingkorting krijgt. Maar mensen die in België wonen moeten ook daar aangifte doen. In België wordt echter geen rekening gehouden met de belastingkorting over de afkoopsom waardoor men over deze korting in België belasting is verschuldigd. Niet altijd is direct duidelijk wat voor- of nadelig is voor deze groep ‘Nederbelgen’. Bij DRV zijn we daarom in nauw overleg met onze Belgische collega’s om onze cliënten goed bij te staan.

Internationale pensioenvraagstukken heb ik altijd interessant gevonden. Ik schreef mijn scriptie over pensioenen in Europa en werkte 4 jaar op de pensioenafdeling van een groot internationaal kantoor waar ik me richtte op grensoverschrijdend werken bij multinationals. Bij DRV kan ik ook internationaal werken, maar wel binnen een platte organisatie met een open cultuur. De combinatie van internationaal werken en een informele sfeer vind ik heel prettig.

 

Voldoening uit werk

Als voorzitter van de stuurgroep Expat Services van Moore Stephens kom ik bijeen met collega’s van over de hele wereld. Samen werken we aan de verbetering van de onderlinge kennisuitwisseling. Ik kom door dat netwerk in contact met mensen uit allerlei culturen. Maar ook via cliënten van DRV. Zo haalde in maart een bedrijf voor het eerst een man uit India met zijn gezin naar Nederland. Alles moest geregeld worden: een verblijf- en werkvergunning, een huis, inschrijvingen… Dan schakel ik mensen uit mijn netwerk in. Ik vind het mooi als ik ook dat stukje extra service kan bieden. Het geeft me voldoening als ik mensen écht geholpen heb.’

 

Thomas Drost belastingadviseur DRV

Wie ben ik?

Naam: Thomas Drost
Functie: Internationaal Belastingadviseur
Werklocatie: Oud-Beijerland
Bij DRV sinds: April 2013

FacebookTwitterLinkedIn

Wil je meer weten over het werken bij DRV?

Stel hieronder jouw vraag, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

  •  *
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *
  •  

Onze recruiters

MOORE An independent member firm of Moore Global Network Limited