‘Bij Moore DRV wordt er naar je geluisterd’

  • 25 februari 2021
  • Lorenz van der Vliet - Partner en accountant

Moore DRV is een menselijke organisatie, waar je vragen mag stellen, naast de klant staat én waar goede ideeën worden gewaardeerd. Dat is niet alleen wat Lorenz van der Vliet ervaart, maar ook waar hij als servicelijnverantwoordelijke Audit & Assurance en vennoot op stuurt.

‘Ik werk zelf inmiddels 11,5 jaar bij Moore DRV en werkte hiervoor 16 jaar bij een Big Four-kantoor. Daar heb ik heel veel geleerd, maar Moore DRV spreekt me meer aan, omdat de organisatie menselijker is. Bij iedereen staat de deur open. Het valt zelfs de studentassistenten op dat ze altijd met hun vragen terecht kunnen bij een collega. Sterker nog: we stimuleren dat ze vragen stellen als hen iets opvalt of ze iets vreemds zien.

Dat draagt namelijk bij aan de kwaliteit die we kunnen leveren als team. Per project werken we met een wisselend team, waarin alle functies vertegenwoordigd zijn. Van staff audit tot een accountant manager audit of vennoot. Binnen het team is iedereen even belangrijk. Ik zeg altijd: een accountant is zo goed als zijn team en andersom. Als de (senior) staff audit collega’s kritische vragen stellen, zaken verifiëren en documenteren, is de kans kleiner dat we later iets over het hoofd zien.

Afwijkende controleaanpak: ‘Klankbord van de klant’

Door inhoudelijke vragen te stellen, proberen we een bedrijf echt te doorgronden. We willen het verhaal achter de cijfers kennen, zodat we naast de controle ook een stukje advies kunnen geven. We zien onszelf als een klankbord voor de klant en willen niet als vijanden tegenover elkaar staan. Als er iets verkeerd gaat, nemen we het waar en helpen we ze om het beter te doen. Een relatie vanuit vertrouwen in plaats van wantrouwen. Om te waarborgen dat we onafhankelijk blijven controleren, hanteren we allerlei checks and balances.

Dat typeert volgens mij ook het “werken in de echte economie”. We werken met name voor mkb’ers en familiebedrijven, die het nut en de noodzaak van de wet- en regelgeving inzien en zich netjes willen kunnen verantwoorden en daarvoor onze hulp inschakelen. Onze culturen sluiten bovendien heel erg op elkaar aan. Omdat we persoonlijk contact erg belangrijk vinden, gaan we vaak naar ze toe. Dan zien we de magazijnen, de mensen die rondlopen om orders te pikken en vrachtwagens die af- en aanrijden. Dat maakt ons werk heel tastbaar.

Initiatief nemen loont: ‘In goede ideeën wordt geïnvesteerd’

Wat ik ook fijn vind aan werken bij Moore DRV is dat er echt naar je wordt geluisterd. Je mening doet ertoe. Als je een goed idee hebt, gaan we daarmee aan de slag. Dat is het voordeel van een relatief kleine organisatie. De lijntjes zijn kort en iedereen weet elkaar snel te vinden. Daardoor kun je snel iets van de grond krijgen. Zo was ik een van de initiatiefnemers van de afdeling IT en Data-analyse, een team binnen Audit & Assurance dat ervoor zorgt dat we steeds meer zaken kunnen automatiseren.

Slimme tools lezen de auditfiles van de klanten uit en doen wel 40 checks op bijzonderheden. Denk aan exact dezelfde bedragen die regelmatig overgemaakt worden, dezelfde bankrekeningnummers die steeds een andere naam krijgen, of boekingsnummers die ontbreken. Inmiddels werken er vijf mensen op deze afdeling en we willen in de toekomst nog veel gaan groeien. Ik vind het mooi om te zien dat Moore DRV durft te investeren en dat er dan ook echt iets gebeurt.

Ontwikkelingskansen: ‘Continu nieuwe uitdagingen’

Die IT-afdeling is een van de vele uitdagingen die ik in mijn werk bij Moore DRV heb gevonden. Verder heb ik hier mijn laatste stap gezet naar een stukje ondernemerschap en ben ik inmiddels vennoot. Ook ben ik sinds twee jaar de trekker van de servicelijn Audit & Assurance. Kortom: ik krijg steeds een andere rol, waarin ik elke keer weer nieuwe dingen leer. Bijvoorbeeld hoe je projecten stuurt en hoe je mensen meekrijgt.

Daarvoor heeft Moore DRV inmiddels ook het Leadership development programma geïntroduceerd, een onderdeel van het development programma van Moore DRV. Deze interne opleidingsmogelijkheden bieden ondersteuning en begeleiding, puur gericht op de persoonlijke ontwikkeling. Naast alle vaktechnische opleidingen, heb je zo bijvoorbeeld ook een traject voor collega’s die de ambitie hebben om manager te worden en voor managers die senior manager willen worden.’

FacebookTwitterLinkedIn
MOORE An independent member firm of Moore Global Network Limited