De beklimming gaat door!

  • 14 augustus 2019
  • Marco Kemmeren - Senior accountant manager

“Onlangs schreef ik dat het goed managen van een afdeling te vergelijken is met het beklimmen van een Alpen Col of Pyreeënreus. Inmiddels heb ik aan een aantal sessies van het Management Development Programma (MDP) mogen deelnemen en weet ik steeds beter wat van een goed leider wordt vraagt. In deze column neem ik jullie mee in mijn ontwikkeling.

 

Vergroten van je persoonlijk leiderschap

Tijdens het onderdeel ‘Lead self’ leerden we hoe je het beste uit jezelf haalt. “Leren doe je buiten je comfortzone dus bereid je maar voor”, kregen we direct op de eerste trainingsdag van Mariëlle van den Broek, trainer bij Van den Broek en Partners, te horen.

En dat hebben we geweten! We begonnen met de opdracht om de straat op te gaan en voorbijgangers naar hun salaris te vragen. Dit gaf een goede indicatie hoe wij op dergelijke opdrachten zouden reageren. Bedenk zelf maar eens of en hoe jij dat zou doen bij willekeurige voorbijgangers! Uiteindelijk bleek het een test om onze reacties te peilen.

Met verschillende opdrachten hebben we onszelf, maar ook de anderen uit de groep beter leren kennen. We bespraken daarvoor onze emotionele/belangrijke momenten uit het verleden, de gebeurtenissen die ons gevormd hebben. Voor een nieuwe groep best vergaand. Maar het gevolg was wel dat we direct een hechte groep werden en elkaar volledig vertrouwen. Daardoor hebben we onderling na diverse presentaties en tijdens opdrachten wel eerlijk feedback kunnen geven. Want alleen in een vertrouwde omgeving kun je fouten bespreken, feedback geven en dus leren.

Daarnaast hebben we ‘onder water communiceren’ leren kennen en herkennen. Daarmee bedoelen we de invloed van gevoelens, gedachten en wensen op jouw manier van communiceren. Via de discprofielen, een model dat mensen via een test indeelt in ‘kleuren’ op basis van drijfveren en gedrag, hebben we onze voorkeurskleuren beter leren kennen en de voordelen van het verdiepen in de voorkeurskleuren van je gesprekspartner ondervonden.

 

Ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden

Juist het beste uit de ander weten te halen, maakt jou tot een goed leider. Dat was de kern van het onderdeel ‘Lead others’. Door een combinatie van theorie en praktijkoefeningen verbeterden we onze vaardigheden. We zijn verder ingegaan op de manieren van communiceren en empathisch luisteren. Zo bleken er 5 niveaus van luisteren te zijn. Niveau 1 is ‘doen alsof’, een vorm die (bijna?) alle mannen bijvoorbeeld gebruiken als ze voetbal aan het kijken zijn. Niveau 5 is ‘Empathisch luisteren’, je hebt dan volledige aandacht bij de ander en signaleert ook de emoties en non-verbale communicatie. Ga bij jezelf maar eens na wanneer dat voor het laatst was. Het zal waarschijnlijk wel even geleden zijn!

Met een acteur werden er praktijksituaties nagebootst. Naast dat het leuk was om te doen, leer je er veel van. Vooral als je anderen in dezelfde valkuilen ziet trappen als jijzelf. Je ziet ook dat iedereen een eigen manier van communiceren heeft. Dat moet je ook vooral niet willen veranderen, maar met de juiste tips lopen gesprekken wel vlotter. Meer inhoudelijk keken we in welke fase van hun carrière onze collega’s zijn en op welke manier je dan het beste opdrachten kan delegeren en begeleiden.

 

Vertrouwen, positiviteit en teamwork

Wat mij het meeste is bijgebleven, is dat het creëren van vertrouwen het belangrijkste is. Alles draait om samenwerken en het vormen van een team. Met een positieve mindset kun je met je team heel veel bereiken!

In mijn volgende column ga ik in op mijn ervaringen tijdens de trainingsdagen over het beter leiden van de ‘business’.

FacebookTwitterLinkedIn

Wil je meer weten over het werken bij Moore DRV?

Stel hieronder jouw vraag, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Onze recruiters

recruiter in accountancy
Ylva Spiekerman van Weezelenburg

Recruiter

y.spiekerman@drv.nl

+31 6 46058268

Stel je vraag

LinkedIn

MOORE An independent member firm of Moore Global Network Limited