Dirk goes America: werken in een internationale omgeving bij DRV

  • 13 maart 2020
  • Dirk van Oosterbosch - Junior belastingadviseur

Toen Dirk van Oosterbosch werd gevraagd of hij voor 2,5 maand in de Verenigde Staten wilde werken bij een Amerikaans belastingkantoor, hoefde hij daar geen twee keer over na te denken. ‘Natuurlijk zei ik já!’, vertelt de junior belastingadviseur enthousiast vanuit zijn nieuwe stek in hartje Minneapolis, Minnesota.

 

‘Ik werk bij het Global Mobility Team van DRV en houd me voornamelijk bezig met internationale belastingheffing voor individuen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan grensarbeiders, expats en impats. Zij hebben te maken met zowel de Nederlandse wetgeving als die in het buitenland, en ik adviseer hen over die verschillende regels op het gebied van belastingen en sociale zekerheid.’

 

DRV is aangesloten bij het internationale netwerk Moore Global. Net als Global Tax Network (GTN), een kantoor in de Verenigde Staten dat zich enkel en alleen bezighoudt met ‘global mobility’. Zij behoren in dit gebied tot een van de grootste spelers van de VS. Via Moore Global zochten zij in Nederland naar een samenwerkingspartner met ervaring op het gebied van global mobility.

 

Uitwisselingsproject voor belastingadviseurs

Die partner werd DRV. En als onderdeel van de samenwerking, hebben DRV en GTN een uitwisselingsproject opgezet. ‘Ik ben de eerste die daar gebruik van maakt. Van half februari tot half april draai ik mee op het hoofdkantoor van GTN in Minneapolis. En het is hier echt een gekkenhuis op het moment. De uitstelregeling zoals we die in Nederland kennen, kennen ze in de VS niet; nagenoeg alle aangiftes moeten voor 15 april zijn ingediend.

 

Nu ik hier zit, besef ik ook pas hoe omvangrijk en complex die aangiftes kunnen zijn. In Nederland heb je te maken met een complexe migratie-aangifte als je gaat emigreren, maar in Amerika heb je dat al als je binnen het land van de ene naar de andere staat verhuist. In sommige steden, zoals New York City, komt daar ook nog eens een ‘local tax return’ bij. Soms moet ik voor één klant wel vier aangiftes opstellen.

 

‘Net zo toegankelijk als DRV’

Gelukkig zijn mijn nieuwe collega’s altijd bereid om me te helpen als ik vragen heb. Iedereen is hartstikke vriendelijk en behulpzaam. In de eerste week dat ik hier was, heb ik veel gesprekken gehad met mensen van allerlei afdelingen. Om iedereen te leren kennen en een goed beeld te krijgen bij wat ze precies doen. Van de accountancy tot marketing en van softwareontwikkelaar tot de directeur.

 

Bij de coo (chief operating officer, red.) werd ik zelfs thuis uitgenodigd om te komen eten. Zo’n warm welkom had ik van te voren niet echt verwacht. Qua laagdrempeligheid lijkt GTN wel echt op DRV. Alle leidinggevenden zijn hartstikke betrokken en vragen me elke dag hoe ik het hier vind en wat ik allemaal gedaan heb. Ik kan ook bij iedereen binnenlopen met vragen of om gewoon even een praatje te maken.

 

Hard werken en sightseeing in vrije tijd

Mijn vriendin is na tien dagen een weekje hierheen gekomen, waarbij we veel sightseeing gedaan hebben. We zijn onder andere naar een concert geweest van het Minnesota Orchestra, hebben gesnowtubed van een helling in de sneeuw en hebben een ‘candle light snow shoe walk’ gedaan; een wandeling op latten door een bos dat was verlicht met waxinelichtjes.

 

Het is hier behoorlijk koud en in mijn eerste week hebben we dagen gehad waarop het min 24 graden Celsius was. Sommige collega’s zeggen hier: “Jammer dat je hier nu in de kou zit”. Maar ik vind dat juist een hele gave ervaring. In de zomer schijnt het ook hartstikke mooi te zijn, maar warme zomers hebben wij in Nederland ook. Zulke strenge winters kennen we niet.

 

Leerdoelen: van de Engelse taal tot Amerikaans belastingrecht

Juist het leren kennen van zo’n andere cultuur was ook een van mijn leerdoelen. Ik had nooit echt gereisd, maar het leek me heel leerzaam om voor langere tijd op een andere plek te wonen en me aan te passen aan de lokale gebruiken. Ook wil ik graag mijn Engels verbeteren, omdat ik dat in mijn werk veel gebruik. Hoe meer je het spreekt, hoe beter je erin wordt.

 

Het belangrijkste leerdoel is natuurlijk dat ik de essenties leer van het Amerikaanse belastingrecht. Zo kan ik Amerikaanse expats in Nederland, of Nederlanders die in Amerika gaan wonen in de toekomst nóg beter helpen. Nu ik de trainingen voor de aangiftesoftware achter de rug heb, begin ik met het ondersteunen van de aangiftepraktijk. Dat gaat steeds vlotter, dus dat gaat vast lukken.’

FacebookTwitterLinkedIn

Wil je meer weten over het werken bij DRV?

Stel hieronder jouw vraag, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

  •  *
  •  *
  •  *
  •  *
  •  *
  •  

Onze recruiters

recruiter in accountancy
Ylva Spiekerman van Weezelenburg

Recruiter

y.spiekerman@drv.nl

+31 6 46058268

Stel je vraag

LinkedIn

MOORE An independent member firm of Moore Global Network Limited