Pasta koken voor gevorderden

 • 20 maart 2019
 • Tom de Rijke - Belastingadviseur

Iedereen die wel eens een pan heeft aangeraakt, weet dat je de ene soort pasta langer moet koken dan de andere. Als je netjes de aanwijzingen op de verpakking hebt opgevolgd, ben je er echter nog steeds niet. Sommige mensen eten hun pasta bij voorkeur al dente, waar anderen hun bord Italiaanse glorie het liefst met zo min mogelijk kauwen naar binnen willen werken. Voordat jullie denken dat jullie in een aflevering van 24Kitchen terecht zijn gekomen, zal ik mijzelf voorstellen. Mijn naam is Tom de Rijke, ik ben 24 jaar en werkzaam als belastingadviseur bij DRV.

 

Enige tijd geleden kreeg ik een uitnodiging om een pitch in te dienen voor deelname aan het Personal Development Programma. In dit programma staat niet het koken van pasta, maar de volgende drie hoofdthema’s centraal:

 1. Ik als professional;
 2. Mijn leiderschap binnen DRV;
 3. Mijn contacten met externen.

Het programma is bedoeld om medewerkers van verschillende afdelingen van DRV bij te staan in hun ontwikkeling als leidinggevende.

 

Uitdagingen en gedragsstijlen van het Personal Development Programma

Na het indienen van de pitch en het voeren van een commitmentgesprek, mocht ik deelnemen aan het programma. Tijdens de eerste sessie werd al snel duidelijk dat alle deelnemers in zowel hun professionele als hun privéleven voor zeer uiteenlopende uitdagingen komen te staan. Deze uitdagingen lijken met name samen te hangen met gedragsstijlen. De voorkeursstijl die een collega, cliënt, familielid, vriend en vooral jijzelf hebt, heeft invloed op de manier waarop mensen in teamverband communiceren en functioneren.

 

Het bewust bezig zijn met deze gedragsstijlen draagt dan ook bij aan een succesvolle samenwerking tussen verschillende ‘typen’ mensen. Mijn verwachting is dat wij van de professionals die ons tijdens het programma begeleiden waardevolle tips krijgen. Vervolgens gebruiken we die tips om de verschillende gedragsstijlen van mensen te leren herkennen en inzichten te verkrijgen in onze eigen voorkeursstijl.

 

Buiten de comfortzone

De conclusie die ik dus voorlopig uit de eerste sessie van het programma trek, is dat het samenwerken met mensen blijkbaar niet eens zo heel verschillend is van het koken van pasta. Verschillende werkwijzen werken voor verschillende personen het beste. Gelukkig beseft DRV dat het professionele leven uit meer bestaat dan het louter afleveren van werk dat voldoet aan wet- en regelgeving. Het werk wordt tenslotte door en voor mensen verricht. Ik zie uit naar de ervaringen buiten de welbekende comfort zone die het programma mij en mijn collega’s gaat brengen. Zoals de Italianen zeggen: mangia che devi crescere, je moet eten om te groeien!

 

Lees ook de volgende blog van Tom over het programma: ‘Wel vliegen, niet vluchten’

FacebookTwitterLinkedIn

Wil je meer weten over het werken bij DRV?

Stel hieronder jouw vraag, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

 •  *
 •  *
 •  *
 •  *
 •  *
 •  

Onze recruiters

MOORE An independent member firm of Moore Global Network Limited