HRM-adviseur Kim: ‘Werken bij Moore DRV is dynamisch, afwisselend én uitdagend’

  • 24 juni 2021
  • Kim van de Kasteele - HRM-adviseur

De uitdagingen vliegen Kim van de Kasteele in haar werk als HRM-adviseur zowat om de oren. Door steeds wisselende vraagstukken in verschillende branches. Door samen te werken met de diverse vakgebieden, als accountancy en fiscaliteit. Én door de kans die ze krijgt om het arbeidsjuridische advies binnen Moore DRV verder uit te bouwen. ‘Bij Moore DRV kun je je heel snel ontwikkelen’, zegt ze.

Nooit had Kim gedacht dat ze na haar studie Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam voor een accountantskantoor zou gaan werken. Maar ze heeft geen seconde spijt gehad van die keuze. ‘Via LinkedIn zag ik de vacature voor HRM-adviseur voorbijkomen bij Moore DRV en ik ging toch eens luisteren. Het gesprek was heel open en al snel bleek dat er veel mogelijk was. Ik mag zelf invulling geven aan de functie en het staat me vrij om de focus te leggen op arbeidsrecht.’

Kim werkt nu in een team van vier dames voor de klanten van Moore DRV. ‘De helft is meer HR-onderlegd en houdt zich bezig met functioneringsgesprekken, implementatie van nieuwe HR-software en personeelsbeleid. Samen met een andere collega richt ik me meer op de arbeidsjuridische vraagstukken. Zoals reorganisaties, verbetertrajecten, verzuim en ontslag’, somt ze op. ‘We pakken de zaken op tot ze eventueel naar de kantonrechter moeten en dragen ze dan over aan een advocaat.’ En waar nodig sparren we reeds tussentijds met een advocaat of collega jurist.

Werken voor de echte economie: ‘Dynamisch en afwisselend’

Werken als HRM-adviseur voor het type klant van Moore DRV – ondernemers in de echte economie – is extra leuk, vindt Kim, omdat geen dag hetzelfde is. ‘De ene keer zit ik voor een klein bedrijf bij een ondernemer aan de keukentafel om te spreken over het functioneren van een personeelslid. De andere keer buig ik me over een reorganisatie van een mkb’er in de petrochemie met een heel groot personeelsbestand’, duidt ze de verschillen.

Die diversiteit aan klanten zorgt niet alleen voor veel dynamiek en afwisseling in de werkzaamheden, maar zorgt er ook voor dat Kim zich als professional snel kan ontwikkelen. ‘Door al die verschillende vraagstukken en branches waarvoor Moore DRV werkt, krijg ik te maken met heel veel verschillende cao’s. Van de bouw tot de horeca en detailhandel. Zo leer ik veel meer dan wanneer ik intern zou werken voor één en hetzelfde bedrijf’, zegt ze.

‘Wat ook leuk is aan familiebedrijven en het mkb, is dat ik direct contact heb met de ondernemers. Ik bouw echt een vertrouwensband met ze op. Ze kunnen met al hun arbeidsjuridische vraagstukken bij mij terecht en ik ben op dat gebied hun steun en toeverlaat’, geeft Kim aan. ‘Ik neem vaak grote zorgen voor ze weg en kan echt iets voor ze betekenen. Soms bijvoorbeeld omdat het te persoonlijk voor ze wordt; als ze al jaren met iemand werken. Dan is het fijn dat ik meer onafhankelijk ben.’

Meer dan een accountantskantoor: ‘Samenwerken met vakgebieden’

Dat Moore DRV meer dan zomaar een accountants en advieskantoor is, weet Kim inmiddels als geen ander. ‘We bieden allerlei diensten aan. Naast de accountancy, kun je bij Moore DRV ook terecht voor fiscaal advies, HR-dienstverlening, loonbelastingvraagstukken en noem zo maar op. In sommige gevallen komen er meerdere vakgebieden bij elkaar, waardoor je met verschillende collega’s samenwerkt. Ook daar leer je heel veel van.’

Een voorbeeld? ‘Bij een overname of verkoop van een bedrijf kijken wij vanuit HR en arbeidsrechtelijk perspectief bijvoorbeeld naar het personeel: gaan de medewerkers mee naar de nieuwe onderneming, of niet? Accountants houden zich bezig met de verkoop, waardering van de onderneming en al dat soort zaken. En de fiscalisten bekijken de best mogelijke structuur van de nieuwe ondernemingsvorm. Zo komen er drie vakgebieden bij elkaar in één vraagstuk.’

Ruimte voor initiatief: ‘Een afdeling arbeidsjuridisch advies’

Vakinhoudelijke uitdagingen zijn er dus genoeg voor Kim, maar daar blijft het niet bij. In de 1,5 jaar dat ze nu bij Moore DRV werkt, kreeg ze ook de kans om plannen te maken voor een juridische afdeling binnen het bedrijf. ‘Ik zou heel graag een afdeling neerzetten die de arbeidsrechtelijke dienstverlening verzorgt richting de klant. Die dienstverleningen bieden we nu wel, maar daar treden we nog niet zo actief mee naar buiten. Dat wil ik graag veranderen.’

Die wens bleek niet aan dovenmansoren gericht. ‘Ik werd door mijn verantwoordelijke vennoot gevraagd om een commercieel plan te schrijven en heb dat nu tot in de puntjes uitgewerkt. Vanaf 1 januari 2022 gaan we het echt realiseren, maar dit jaar beginnen we al met de voorbereidingen. Nu komen verzoeken vaak bij iedere HRM-adviseur persoonlijk binnen en pakken we ze vaak zelf op. Straks brengen we meer onderscheid aan in specifieke HR en arbeidsjuridische zaken.’

Groeimogelijkheden voor Moore DRV én Kim zelf

Kim is het levende bewijs dat initiatief bij Moore DRV wordt gewaardeerd. ‘Als je met eigen ideeën komt, worden ze hier niet gelijk aan de kant geschoven, maar krijg je juist de kans om er iets mee te doen’, vertelt ze. ‘Ik zie grote groeimogelijkheden in mijn vakgebied, heb mijn verantwoordelijke vennoot daarvan kunnen overtuigen en nu willen we daar samen met het gehele team op gaan inzetten. Ik vind het echt héél erg leuk dat dit nu echt gaat gebeuren.’

Hoewel Kim uitdagingen genoeg heeft, kriebelt het alweer om iets nieuws te leren. ‘Ik zou heel graag meedoen aan het management development programma van Moore DRV, om me verder te ontwikkelen. Elk jaar worden hiervoor een aantal collega’s uitgenodigd en ik hoop dat ik binnenkort aan de beurt ben’, zegt ze. ‘Ik heb het aangegeven in mijn functioneringsgesprek, dus heb er alle vertrouwen in dat er iets mee wordt gedaan.’

FacebookTwitterLinkedIn
MOORE An independent member firm of Moore Global Network Limited