‘Werken voor hardwerkende ondernemers met hun poten in de klei’

  • 19 mei 2021
  • Dirk van Dorsselaer - Partner en fiscalist

‘De hele dag werken met hardwerkende MKB ondernemers in de regio, maakt je werk een stuk leuker’, ervaart Dirk van Dorsselaer, servicelijnverantwoordelijke Fiscaal en vennoot bij Moore DRV. Dat is ook precies de reden dat hij 5 jaar geleden de overstap maakte van een Big Four-kantoor naar Moore DRV.

‘Moore DRV richt zich specifiek op de bedrijven uit “de echte economie”. Het mkb en familiebedrijven. Hardwerkende ondernemers die met hun poten in de klei staan en er elke dag weer voor gaan. Mensen die waarde hechten aan persoonlijk contact en waar je als fiscalist naast staat in de goede en de slechte dagen. Met wie je samen de champagne opentrekt na een succesvolle overname, en die je net zo goed helpt bij trieste zaken, als een overlijden of echtscheiding.

Maar het zijn ook no-nonsens klanten, die niet zitten te wachten op ellenlange memo’s. Ze verwachten dat je met een concreet advies komt en zegt: als ik jou was zou ik voor deze optie gaan en dat eerst nog even bespreken met de Belastingdienst. Je werkt dus heel oplossingsgericht en maakt echt impact. Dat komt ook omdat je in het mkb echt met de aandeelhouder zelf om tafel zit.

Proactief adviseren: van overnames tot pensioen

Naast het verzorgen van de aangiften btw, inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting, sturen wij vooral op het proactief adviseren van onze klant. Neem bijvoorbeeld een bedrijf dat een ander bedrijf gaat overnemen: dan denken wij mee hoe ze dat fiscaal het beste kunnen doen. Met een klant die 60 wordt en over een aantal jaar met pensioen wil, bespreken we de financiële planning, een mogelijke overname van het bedrijf door een kind, of de optie voor verkoop op de markt. En zo kan ik nog wel honderd onderwerpen noemen waarover we adviseren.

We werken met 90 fiscalisten, verdeeld over 12 kantoren. Een deel werkt in de algemene praktijk, een ander deel in de specialistengroepen btw, loonbelasting, internationaal en vermogende particulieren. Als we een advies opstellen dat een specialistengroep raakt, móet een specialist meekijken naar het vraagstuk. Dat noemen we het vier-ogen-principe. Voordat een advies de deur uitgaat, willen we honderd procent zeker weten dat het klopt en we geen adviespunten hebben gemist.

Persoonlijke én vaktechnische ontwikkelingsmogelijkheden

We hebben enorm veel kennis in huis en borgen zo een hoog kwaliteitsniveau. Om dat op peil te houden, organiseren we één keer per jaar een summer course, waarin we fun met kennis combineren. Zowel externe experts als onze eigen fiscalisten, geven presentaties over specifieke onderwerpen en daarnaast doen we leuke activiteiten. Ook houden we regelmatig een vaktechnisch overleg, kun je via Moore DRV de beroepsopleiding volgen en zijn er een aantal internedevelopment programma’s.

Die programma’s zijn bedoeld om mensen, die al wat verder zijn in hun carrière, stappen te laten zetten richting manager, directeur of partner. Zelf kreeg ik binnen Moore DRV de kans om partner te worden. Naast het behandelen van fiscaal inhoudelijke vraagstukken, heb ik nu een meer strategische en ondernemende rol. Die combinatie vind ik leuk. Ik ben meer met acquisitie bezig en met relatiebeheer. Ik denk bijvoorbeeld na over vragen als: hoe bouw je een goed team om je heen? hoe blijf je het team uitdagen? hoe zorg je ervoor dat processen efficiënter verlopen? hoe bewaak je de begroting? Et cetera. Zo vind ik steeds weer een nieuwe uitdaging in mijn werk.

Veel ruimte voor initiatief

Wat ik ook waardeer is dat Moore DRV altijd open staat voor verbetering. Toen ik hier een half jaar werkte en aangaf dat de fiscale teams in mijn ogen nog beter kunnen samenwerken, werd ik meteen door het bestuur gevraagd om een plan te maken. Samen met een aantal collega’s, formuleerden we het strategische plan voor de toekomst en introduceerden we Taxvice. Een innovatieve tool die ons helpt om adviezen te standaardiseren en beter met elkaar samen te werken over de kantoren heen.

Zoiets zou bij een groot kantoor niet snel voorkomen. De afstand met het bestuur is daarvoor veel te groot. Bij Moore DRV is juist veel ruimte voor eigen initiatief. En dat komt onder andere door de laagdrempeligheid. Dat zie je terug in heel de organisatie. Of je nu junior bent of 25 jaar ervaring hebt: als je een goed idee hebt, staat iedereen daarvoor open. “Kom maar op”, zeggen we dan. “Misschien kunnen we er met zijn allen nog wat van leren.” Dat is een heel fijne werkcultuur.

Flexibele indeling van je werkweek

Verder is Moore DRV ook erg flexibel in de indeling van je werkweek. Dat moet je niet verkeerd opvatten: bij Moore DRV wordt heel hard gewerkt. Maar je hoeft niet 24/7 paraat te staan en in de avonden en weekenden door te werken. De meeste collega’s gaan rond half 6, 6 uur naar huis. En collega’s die het prettig vinden om vroeg te beginnen, starten wat eerder en stoppen eerder.
We vinden het belangrijk dat collega’s tijd hebben voor hun familie en hun hobby’s. Daarom zijn wij bereid die vrijheid te geven en collega’s gaan hier heel goed mee om.’

FacebookTwitterLinkedIn
MOORE An independent member firm of Moore Global Network Limited