Werken voor mkb is ‘veel meer dan alleen de verplichte controles’

  • 25 maart 2021
  • Tom Senders - Supervisor audit

‘Ik zou nooit weggaan bij Moore DRV voor een ander accountantskantoor’, zegt supervisor audit Tom Senders stellig. ‘De sfeer op de werkvloer, het klantenpakket en de continu uitdaging die je hier krijgt, zijn daarvoor de drie hoofdredenen. Dat maakt het allemaal veel leuker om te werken in de auditpraktijk.’

Na 5 jaar werken voor verschillende kantoren, stapte Tom in 2019 over naar Moore DRV. ‘De Big 4 waren niet echt iets voor mij. De focus op grote klanten, de hiërarchische sfeer en het feit dat je moet doen wat er in de hoge kamers werd bedacht, sprak me niet aan. Via een eerdere werkgever kende ik een manager bij Moore DRV. Hij vertelde er heel enthousiast over en regelde een gesprek met een partner voor me. Dat klikte meteen super goed.’

Wat Tom onder meer aansprak in het werken voor Moore DRV, was het werken in de echte economie: het werken voor mkb ondernemers en familiebedrijven. Hij heeft nu als supervisor audit uiteenlopende klanten. Variërend van een producent van buizen voor vloerverwarming tot een bedrijf dat haardblokken en pellets maakt voor in de kachel. En van een kinderopvanggroep met 40 locaties tot een groot bedrijf in de offshore met mega projecten op zee, waar honderden miljoenen euro’s in omgaan. ‘Die afwisseling vind ik heel tof’, aldus Tom.

‘Je staat in het mkb veel dichter bij de klant’

Maar dat is niet het enige. ‘Omdat de bedrijven wat kleiner zijn, krijg je ook een heel goed beeld van de hele organisatie. Je staat veel dichter bij de klant. En dat zijn stuk voor stuk gepassioneerde mensen die enthousiast zijn over wat ze doen. Dat is super leuk. Als je voor ze gaat werken, krijg je een rondleiding. En als zij ergens mee zitten, doen ze gewoon een belletje. Werken in dit segment is dus veel meer dan puur de verplichte controles op de jaarrekening’, vertelt Tom.

Dat sluit mooi aan op de auditaanpak van Moore DRV. ‘Wij proberen te kijken naar het verhaal áchter de cijfers. Wij gaan dus niet uit van een standaard werkplan dat we toepassen bij alle klanten, maar leveren maatwerk. Daarbij denken we heel risicogericht: bij welke posten zou er iets fout kunnen gaan? Bijvoorbeeld: omzet die geboekt wordt, maar niet gepaard gaat met een verkoopfactuur. Daarop zoomen we in, in plaats van zomaar een steekproef te houden van 95 facturen.’

Samenwerken in een audit team

Tom geeft als supervisor audit leiding aan het audit team. Daarin werkt hij samen met zo’n 3 à 4 (senior) staff audit collega’s per project. ‘Ik ben er voornamelijk om het proces te bewaken, zodat iedereen door kan werken. En als er vragen zijn, kunnen ze bij mij terecht. Ik beoordeel het werk, kijk of het voldoende diepgang heeft en ga na of het logisch is wat we hebben gedaan. Daarnaast ben ik primair verantwoordelijk voor het klantencontact, als we tegen eventuele bijzonderheden stuiten.’

In het audit team wordt niet alleen serieus gewerkt, er is ook ruimte voor minder zakelijk contact. ‘We hebben een heel leuk team met toffe collega’s, die oprecht geïnteresseerd zijn in elkaar. Ook in hoe het privé met iemand gaat. De sfeer bij Moore DRV is echt heel laagdrempelig. Zelfs naar boven toe met de partners op kantoor. Je kunt op maandagochtend gewoon bij ze binnenstappen om het voetbalweekend te bespreken. De deur staat letterlijk en figuurlijk altijd open.’

‘Ik hoef geen bandoptreden of PSV-wedstrijd te missen’

Die persoonlijke sfeer creëert ook de ruimte om tijd te maken voor privégelegenheden. ‘Ik speel bijvoorbeeld trombone in twee bands: een carnavalsbandje en een big band, die meer jazz-achtige muziek speelt. Soms hebben we wel eens een repetitie of een optreden wat verder weg. Dan moet ik iets eerder weg van werk. Als ik dat van tevoren aangeef bij mijn collega’s, is dat geen enkel probleem. Die uren haal ik op een ander moment wel weer in.’

Zelfs in drukke periodes kan Tom tijd vrijmaken. ‘Met name in de eerste helft van het jaar is het vaak wat drukker. Dan moet je soms even een tandje bijzetten en ’s avonds ook een paar uurtjes achter de laptop kruipen om af te krijgen wat je had beloofd. Maar dat gaat áltijd in overleg. Een manager zal je nooit opleggen dat je ’s avonds móet doorwerken. En als ik aangeef: die avond lukt mij niet, omdat ik naar een PSV-wedstrijd ga, dan spreken we gewoon af dat het een dagje later gebeurd.’

Blijven ontwikkelen

Naast werk en hobby’s als muziek maken en sport, houdt Tom zich ook nog bezig met zijn studie. ‘Ik zit op dit moment in – als het goed is – mijn laatste jaartje voor de postmaster registeraccountant. Die volg ik aan Nyenrode Business Universiteit. Een onderdeel van mijn praktijkstage is het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan. Ik zou bijvoorbeeld graag een personal development programma willen doen bij Moore DRV om binnen een jaar of vijf door te groeien richting een managementfunctie. Misschien wil ik ooit zelfs wel partner worden. Het is fijn dat er binnen Moore DRV genoeg kansen zijn om jezelf te blijven ontwikkelen. Ik kan me haast niet voorstellen dat er ooit een moment komt, dat ik niets meer zou leren.’

FacebookTwitterLinkedIn
MOORE An independent member firm of Moore Global Network Limited